arasına yapıştırın. AdSense kodunuz ANNE BEBEK PORTALI: Bebek Bakımında Altın Kurallar

26 Ocak 2017 Perşembe

Bebek Bakımında Altın Kurallar

Bebeğinizin altını değiştireceksiniz ama nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Tırnaklarını kesmeniz gerek ama tutmaya mı korkuyorsunuz? Yıkanması gerek ama ya su yutarsa diye mi düşünüyorsunuz? Merak etmeyin, bu soruları soran sadece siz değilsiniz? Binlerce anne baba da aynı soruları soruyor. Çözüm ise telaşlanmadan, öğrenerek, sorarak, bol pratik yaparak bebeğe uyum sağlamak. Bizden de size işinizi kolaylaştıracak birkaç ipucu…

Bebeğinizi şampuanlarken gözlerine dikkat edin

Küçük bir bebeğin başını şampuanlamak kolay bir iştir. Ancak aylar geçtikçe şampuanla ilgili problemler yaşabilirsiniz. Bu yüzden ilk yıkamada bebeğinizin gözüne şampuan ve sabun kaçırmamaya özen gösterirseniz sonrasında rahat edersiniz. Eğer bebeğinizin başında kepek ya da yağlanma sorunu yoksa başını haftada bir veya iki defa yıkayabilirsiniz.

Bebeğinizin başını yıkamaya karar verdiğinizde öncelikle kafasını bir kaptan döktüğünüz suyla ıslatın. Sonra birkaç damla şampuan kullanarak bebeğin kafasını hafifçe ovuşturun. Bazen şampuan sürmek için yumuşak bir kese kullanabilirsiniz. Bebeğinizin başını yıkadıktan sonra duşu fazla açmadan ya da birkaç kap suyla kafasını iyice durulayın. Bunu yaparken bebek küvetinin üstündeki file de yatan bebeğin kafasının sadece saçlı bölümüne su dökmeye çalışın.

Bebeğiniz kendi başına ayakta durabiliyor ve normalde büyük küvette yıkanabiliyorsa başını da küvet içinde şampuanlayabilirsiniz. Ancak bebek kızsa şampuanlı kirli suda kalması vajinal enfeksiyona yol açacağından daha dikkatli olmalısınız.

Kulağını temizlerken temizleme çubuğu kullanmayın

Bebeğinizin kulaklarının dış kısmını yıkama beziyle ya da pamuk topla temizleyin. Ancak kulak kanalının içine parmak veya kulak temizleme çubuğu sokmayın. Kulak doğal olarak kendini temizleyebilir ve herhangi bir malzemeyle kiri gidermeye çalışmak kirin daha derinlere iletilmesinden başka bir fayda sağlamaz. Eğer bebeğinizin kulağında fazla kir birikiyorsa bir doktorunuza bunu söylemelisiniz.

Tırnağını keserken telaş yapmayın

Bebeğinin tırnaklarını kesmek çoğu anneyi endişelendirir. Ne var ki, ellerini yeteri kadar kontrol edemeyen bebeğin tırnaklarını kesmek mecburi bir iştir. Uzun tırnaklarıyla doğan bebeklerin yumuşak tırnaklarını kesmek çok kolaydır. Ancak bebek büyüdükçe iş zorlaşır. Bunun nedeni de tırnak keserken bebeği sabit bir pozisyonda tutmanın güçlüğüdür. Bu nedenle eğer bebeğiniz derin bir uykudaysa ve onu uyandırmaktan tedirgin olmuyorsanız tırnaklarını uyurken kesebilirsiniz. Uyurken yapamıyor ve bebeğinizin tırnaklarını o uyanıkken kesmek istiyorsanız bunu yaparken yanınızda birinin olması iyi olur.

Bebekler için özel olan yuvarlak uçlu tırnak makası kullanmanız bebeğiniz ani bir hareketi karşısında canının acımamasını sağlar. Bebeğinizin tırnağını keserken derisini sıkıştırmamak için tırnak ucundaki eti içe ve dışa itebilirsiniz. Ne kadar dikkat ederseniz edin bazı küçük kazalar yaşayabilirsiniz. Böyle zamanlarda telaşlanmadan steril bir bezle kanama duruncaya kadar yaranın üzerine bastırın.

Burun aspiratörü işinizi kolaylaştırır

Kulakların içlerinde olduğu gibi, burnun içi de kendi kendini temizleyebilir ve özel bir bakım gerektirmez. Eğer bebeğinizin akıntısı varsa burnun dışını temizleyin fakat pamuklu çubuk, kıvrılmış peçete veya parmağınızla burnun içindekileri çıkarmaya çalışmayın. Çünkü bu içerdeki maddeyi daha geriye iter ve hassas zarların zedelenmesine neden olur. Eğer bebeğinizin burnunda soğuk algınlığı yüzünden mukus oluşmuşsa bunu bebeklere özel burun aspiratörüyle çıkarın. 

Bebeğinizin bezini sık sık değiştirin

Bebeğinizin altını değiştirmek hem sizin hem de onun için bir angarya olsa da, en azından öğünlerden önce ve sonra ya da bağırsak hareketleri hızlandığında sık sık bez değiştirmek bebeğinizin hassas poposunda pişik ve tahrişin önlenmesi için en iyi yoldur. Bebeğinizin bezini değiştirmek için uyuyan bebeği kaldırmanız gerekmez. Eğer bebek çok ıslak ve rahatsız olmadığı ya da bağırsak hareketleri artamadığı sürece gece beslenmeleri sırasında bezini değiştirmenize gerek yok. Çünkü bebeğin uyanıp hareketlenmesi ve ortamdaki ışık bebeğinizin tekrar uyumasını güçleştirebilir.

Bezini değiştirirken nelere dikkat etmelisiniz?

Bezi değiştirmeye başlamadan önce her şeyin elinizin altında olmasına dikkat edin. Yanınızda bulunması ve yapmanız gerekenler ise,
  • Temiz bir bez
  • Bir aylıktan küçük bebeklerde pamuk toplar, temiz su ve kurulamak için küçük bir havlu veya temiz bir yıkama bezi, daha büyük bebekler için ıslak mendil
  • Bez sızıntı yapmışsa yedek giysi,
  • Pişik için merhem, losyon ya da pudra gerekli değil. Çünkü bu maddeler tehlikelidir ve hazır bezlerin yapışkan kısmının yapısını bozabilir.
  • Bebeğin bezini değişme masasının dışındaki bir yerde değiştiriyorsanız koruyucu kumaş bez veya yedek giysi bulundurun.
  • Bebek bezinin yapışkan kısmının bebeğin tenine gelmemesine dikkat edin.
  • Bezi koyduğunuzda penis aşağıya bakacak şekilde koyun ki, ıslaklık bebeğin iç çamaşırına ve giysilerine yayılmasın.
  • Göbek kordonu tam olarak düşmemişse bu bölgenin havayla temas etmesi ve ıslak kalmaması için bezi aşağıya doğru katlayın.
Giydirmeyi oyuna çevirin

Üstlerinin değiştirilmesi pek çok bebeğin hoşuna gitmez. Çıplak olmaktan rahatsızlık duyan bebekler sinirli bir hareketlilik içine girerler ve çoğu zaman da ağlarlar. Bu eylemi hem bebeğiniz hem de kendiniz için kolaylaştırmanın en güzel yolu ise bunu bir oyuna dönüştürmek. Ama öncelikle oyunun malzemelerini iyi seçmelisiniz. İlk adımınız kolay giyilip çıkarın giysiler seçmek. Bunun dışında bebeğinizin üstünü sadece gerekli olduğu zamanlarda değiştirin. Eğer bebeğinizin salyasının kötü koku oluşturduğunuzu düşünüyorsanız üstünü değiştirmek yerine lekeyi silmeyi tercih edin. Bebeğinizin üstünü değiştirirken giysinin boynunu mümkün olduğunca açmaya çalışın. Bebeğinizin kafası içerde kaldığı zaman korkabilir. Onu “Anne neredeymiş?”, “işte buradaymış!” gibi cümlelerle eğlendirebilir giydirmeyi oyuna çevirebilirsiniz. Aynı şeyi kolunu giydirirken de yapabilir “Neredeymiş bebeğimin elleri” diyerek bebeğinizin dikkatini dağıtabilirsiniz. Eğer fermuarlı bir giysi giydiriyorsanız, fermuarı çekerken ya da indirirken bebeğinizin derisini sıkıştırmamaya ekstra özen gösterin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder