arasına yapıştırın. AdSense kodunuz ANNE BEBEK PORTALI: Bebeğinizin Tırnaklarını Kesmek Gözünüzü Korkutmasın!

25 Ocak 2017 Çarşamba

Bebeğinizin Tırnaklarını Kesmek Gözünüzü Korkutmasın!

Hamilelik döneminiz bitti ve nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi sıra bebeğinizin bakımına geldi. Emzirme, alt değiştirme, banyo, göbek bakımı derken bir de önem vermeniz gereken tırnak bakımı var tabi ki. Bebeklerin ilk oyuncakları elleridir. Onun için eldivenler en kısa zamanda çıkarılmalıdır. Bunun içinde tırnakların kesilmesi ve bakımı çok önemlidir.

Bebeğiniz yanlışlıkla yüzünü de çizebilir!

Birçok bebeğin doğduğunda tırnakları uzun olur. Böyle bir durumda da anne ve babalar, bebeğin yüzünü çizmesinden tedirgin olurlar. Bebeklerin tırnak kesimi, ebeveynler için pek eğlenceli bir iş olmasa da tırnaklar kir ve bakteri barındıran yerlerdir.

Bebeklerde tırnakların bakımı ve kesilmesi önemlidir. Çoğu anne tırnak kesmekten korkar. Yeni doğmuş bir bebeğin, özellikle ilk defasında, tırnaklarını kesmek çok korkutucu olabilir. Bu yüzden anne ve babalar bebeklerinin tırnağını kesmeyi mümkün olduğu kadar geciktirmek isterler. Fakat tırnaklarının uzaması bebeğin kendini tırmalamasına, gözlerini çizmesine neden olur. Neşeli şekilde ellerini sallarken yanlışlıkla yüzünü de çizebilir. Özellikle başka çocuklarla oynamaya başladığında ve onlara dokunmaya çalıştığında tırnaklarının bakımı daha da önem kazanır.

Uygun tırnak makasını seçin!

Bebeğin tırnak etine zarar vermeden, minik parmaklarının yapısına uygun seçilecek bir tırnak makası seçilmelidir. Yetişkinlerin kullandığı makaslar bebek için uygun değildir. İyi bir tırnak makası edinin, ideal olarak tırnak makasları bebeklerin etlerine zarar vermeyecek, onlara özel yapıda olmalıdır. 

Tırnaklarını banyo sonrası kesin!

Bazen anneler kımıldamayacağını düşünerek uykuda kesmeyi düşünürler. Halbuki yakalama refleksi çok kuvvetli olduğundan bebek ani ve hızlı bir şekilde elini çekebilir. Bu nedenle bebek uyanıkken kesmek doğrudur. Tek kişi bunu biraz daha zorlanarak yapabilir. En iyisi bu işi iki kişiyle birlikte yapmaktır. Bu yüzden bebeğinizin tırnağını keserken ellerini tutacak birinin yardımcı olmasını sağlamalısınız. Her ne kadar bebek tırnakları ince görünse de keskin olduklarından banyo sonrasını tercih etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Elleri tek tek havludan çıkarıp tırnaklarını kesmeniz, işinizi kolaylaştırabilir. Ayak tırnaklarını da kesecekseniz, yine aynı yöntemle, ayaklarını tek tek havludan çıkartarak bakımını yapın.

Doğru kesimle enfeksiyonu engelleyin!

Bebeklerin tırnakları yumuşak ve esnektir ama büyüdükçe sertleşir. El tırnakları yuvarlak, ayak tırnakları düz olarak kesilir. Tırnak batmalarının ve tırnak kenarı enfeksiyonlarının en önemli nedeni yanlış kesilme yöntemleridir. Tırnakların kesilmesine rağmen eldiven giydirilmesi ilk 6 hafta çok faydalıdır. Bebeğin yüzünü ve gözlerini çizmesine engel olur.

Eldivenlerini 6 haftadan sonra çıkarın!

6 haftadan sonra eldivenlerin çıkarılması elin gelişimi için daha sonraki aylarda da bebeğin elini tanıması için gereklidir. Bebeklerin ilk oyuncakları elleridir. Onun için eldivenler en kısa zamanda çıkarılmalıdır. Bunun içinde tırnakların kesilmesi ve bakımı çok önemlidir.

Tırnakları uzama hızına göre kesilin!

Bazen nadirde olsa annelerde “40 günü doldurmadan tırnak kesilmez” YANLIŞ inancı vardır. Bebeğin tırnağı uzama hızına göre haftada bir-iki kez kesilir. Tırnakların çabuk uzamaması için çok kısa kesmek sakıncalıdır. Çok kısa kesilen tırnaklar diplerinde enfeksiyona veya kanamaya sebep olabilir.

Ayak tırnaklarını gözden kaçırmayın!

El tırnaklarına oranla daha çabuk aşınırlar, çünkü sürekli olarak çoraplarla, patiklerle ve tulumların ayaklarıyla sürtünme halindedirler. Birkaç haftada bir ayak tırnaklarını da kontrol edin ama muhtemelen ayak tırnaklarının ayda bir kereden daha sık kesilmesi gerekmeyecektir. Yürümeye başladığında, ayak tırnaklarını daha sık kontrol etmeniz gerekecektir. Uzun ayak tırnakları yürümeyi zorlaştırır. Genellikle 1 yaşını geçen çocuklar tırnaklarını kestirmek istemeyeceklerdir, tırnaklarını vücutlarının bir parçası olarak göreceklerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder