arasına yapıştırın. AdSense kodunuz ANNE BEBEK PORTALI: Ülsere İyi Gelen Yiyecekler

19 Aralık 2016 Pazartesi

Ülsere İyi Gelen Yiyecekler

Mide ülseri, mide zarında ve dokusunda meydana gelen, tahriş olmaya açık iltihaplı yaralardır. Ülserin tipik belirtileri karın ağrısı, baş ağrısı, kusma ve mide bulantısıdır.

Milyonlarca insanı etkileyen ülser tedavisinde doktorunuz tarafından belirlenen ilaçları kullanabileceğiniz gibi bu iltihaplı yaralara zarar veren yiyeceklerden kaçınmalı ve yaraların iyileşmesine yardımcı olacak besinleri tüketmelisiniz. Ülser belirtileri tükettiğiniz gıdalara göre şiddetlenebilir.

Mide ülseri için uzmanlar K vitamini bakımından zengin gıdaları, antioksidan meyveleri, sebzeleri ve lifli besinleri önermektedir.

Mide Ülserine Faydaları Besinler

Lifli Gıdalar: Lifli gıdalar sindirim sırasında gıdaların parçalanması için salgılanan hidroklorik asidi kontrol altında tutarak ülser yaralarının bu asit nedeniyle tahriş olmasını engeller. Besin lifi açısından zengin sebze, meyve ve tam tahıllı ekmekler ülser belirtilerini hafifletmek ve ülserin genişlemesini engellemek için kullanılabilir.

K Vitamini: K vitamini ülser tedavisi için gerekli olan vitaminler arasında ilk sırada yer almaktadır. Açık yaraların kanamasını önleyici ve yaranın bulunduğu mide zarını iyileştirici özelliği sayesinde ülser tedavisi sürecini kısaltmaya yardımcı olur.

K vitamini bakımından zengin lahana, ıspanak, avokado, kuşkonmaz, soya, aspir yağı, yonca ve çavdar unu gibi besinleri beslenme programınıza ekleyebilirsiniz.

Flavonoidler: Flavonoid içeren yiyecekler ülseri önleme ve yaraların iyileşmesine yardım edebilir. Peptik ülser oluşumundan sorumlu “Helicobacter pylori” bakterisinin çoğalmasını ve yayılmasını engelleyen flavonoidler en çok sarımsak, soğan, kereviz ve elma gibi yiyeceklerde bulunur.

Bu gıdaları düzenli olarak tüketerek mide zarının zayıflamasını ve ülserin genişlemesini engelleyebilirsiniz. Ancak özellikle çiğ soğan ve sarımsağın çok dokunduğu ülser hastaları da vardır. Dokunduğu takdirde bu gıdaları almayı kesinlikle sürdürmeyin.

Mide Ülserine Zararlı Besinler

Yağlı Yiyecekler: Yumurta, süt ürünleri, tavuk kanadı, işlenmiş etler, fastfood ürünleri, patates cipsi, krakerler, pastane ürünleri ve sığır eti gibi doymuş yağ içeren gıdalar mide ülserini şiddetlendirebilir.

Eskilerin sütün ülsere iyi geldiği inanışı artık geçerliliğini kaybetmiş ve süt, gaz yapan, mide asidini arttıran gıdalar arasında yerini almıştır.

Sütün verdiği rahatlama çok kısa süreli ve geçicidir. Kısa rahatlama ardından mide asidinde artış yaşanabilir.

Genellikle kızartma ürünlerinde kullanılan trans yağlar da mide ülseri olanlara tavsiye edilmemektedir.

Trans ve doymuş yağ içeren gıdalar sindirimi zorlar ve sindirim sisteminin gıdaları parçalamak için daha fazla mide asidi salgılamasına neden olur. Daha fazla yağ asidi ise açık, iltihaplı ülser yaralarında tahrişe ve büyümeye yol açabilir.

Alkol: Teknik olarak gıda maddesi olmamakla birlikte aşırı alkol tüketiminin ülser belirtilerini şiddetlendirebileceği biliniyor.

Alkol ve ülser arasındaki bağ bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da alkol tüketenlerde daha çok mide ülseri görülüyor. Alkol aynı zamanda ülser yaraları bulunmayan midelerde mide astarına zarar vererek tahrişe yol açabilir.

Kafein: Daha çok kahve ile ilişkilendirilen ancak yeşil çay, siyah çay, kolalı içeceklerde de bulunan kafein, mide asidi üretimini arttırarak ülser belirtilerinin şiddetlenmesine ve yaraların tahriş olmasına neden olabilir.

Diğer Beslenme Önerileri

Doğru beslenme ile önemli ölçüde tedavi edilebilen mide ülseri, aynı şekilde yanlış beslenme ile ilerleyebilir ve mide kanamasına kadar varan ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu yüzden ülseriniz varsa kendinize bir diyet listesi belirlemeli ve bu listeye bağlı kalmalısınız.

Yukarıda uzmanların önerdiği besinlere yer vermeye çalıştık. Şimdi genel olarak ülseri olanlara tavsiye edilmeyen besinlere bir bakalım.

Portakal, limon, ıhlamur, greyfurt, domates ve domates sosu gibi asitli gıdalar ülseri tetikleyebileceğinden dikkatli tüketilmelidir. Kahve, alkol ve diğer kafeinli içeceklerden kaçınılmalıdır.

Ekşi krema, dondurma gibi fazla asit ve sindirim enzimi salgılanmasına neden olan süt ürünleri iyileşme sürecini yavaşlatabilir.

Toz biber, karabiber, acı biber, pul biber, nane, tarçın gibi baharatlar olabildiğince az tüketilmelidir. Çikolata ve gazlı içecekler ülseri olanlara önerilmez.

Gün boyu öğünlerinizi bölerek sindirimi rahatlatabilir ve mide asidini kontrol altında tutabilirsiniz.

Gıdaları kızartma yerine haşlama olarak tüketmek daha kolay sindirilmelerine yardımcı olacaktır. Mide ülseri bakteri, aşırı stres ve yanlış beslenme nedeniyle oluşabileceği gibi aşırı aspirin kullanımı da mide ülserine yol açabilir.

İlaç kullanmaya başlamadan önce yan etkileri hakkında bilgi almak için doktorunuza danışın. Eğer başka bir rahatsızlık için düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız ve mide ülseriniz varsa bunu doktorunuza söylemeyi unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder