arasına yapıştırın. AdSense kodunuz ANNE BEBEK PORTALI: Prostata İyi Gelen Yiyecekler

19 Aralık 2016 Pazartesi

Prostata İyi Gelen Yiyecekler

Prostat bezi erkek üreme sisteminde önemli bir rol oynar. Prostat kanseri (prostatitis) ve prostat iltihaplanması gibi sık görülen hastalıkların erken teşhisi hastalığın tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır.

Erken teşhis kadar, prostat hastalıklarından korunmak için ve hastalıkların tedavisi sürecinde tüketilen yiyecekler de önemlidir.

E vitamini ile selenyum, çinko mineralleri içeren ve antioksidan etkisi bulunan meyve ve sebzeler başta olmak üzere prostata iyi gelen yiyeceklerden yardım alabilirsiniz.

Prostat Sağlığı ve Beslenme

Meyveler: Meyvelere rengini veren bileşenler, bizi hastalıklara karşı daha dirençli hale getiren farklı antioksidanlardır.

Farklı renklerde meyveleri her gün tüketmek prostat kanseri gibi hastalıklardan korunmanızı sağlarken genel sağlığın gelişimine katkıda bulunur.

Meyvelerden aldığınız vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirime katkıda bulunur, saç, cilt sağlığını korur ve iştahı azaltıp kilo kontrolü sağlar.

Antioksidanlar açısından en zengin meyveler çilek, kiraz, portakal, greyfurt, mango, papaya, kavun, kivi, erik, üzüm ve karpuzdur.

Sebzeler: Sebzeler, meyveler gibi vücudu enfeksiyonlardan, hastalıklardan korumaya yardımcı olur ve direncini arttırır.

Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli ve yeşilbiber besin değeri en yüksek, düşük kalorili sebzeler arasında yer almaktadır. Bu sebzeler vücut için gerekli olan mineralleri, antioksidanları sağlarken düşük kalori değerleri ile kilo kaybına yardımcı olabilir.

Antioksidan özellikli diğer sebzeler arasında kırmızı dolmalık biber, ıspanak, lahana, Brüksel lahanası, havuç, domates, kış kabağı, tatlı patates sayılabilir.

Tam Tahıllar ve Kepek: Rafine edilmiş tahıllarda daha fazla lif, besin ve protein içeren kepekli tahıllar üzerine yapılan ve Ekim 2010 yılında “Journal of Nutrition” dergisinde yayınlanan araştırmaya göre tam tahıl kepeği prostat kanseri olan erkeklerde tümör büyümesini azaltmaya yardımcı oluyor.

Çalışmada, prostat kanseri olan 17 erkek, 6 hafta boyunca tam tahıllı ürünler tüketmiş ve tüketmeyenlere göre tümörlerde küçülme kaydedilmiş.

Araştırmacılar tam tahıllı gıdaların prostat kanseri üzerine olumlu etkisinin kan şekerini düşürmesinden ileri geldiğini belirtmektedir.

Yağsız Protein: Vücutta doku üretiminin yapı taşı olan amino asitler protein kaynaklarından sağlanmaktadır.

Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir.

Ancak yağsız süt ve süt ürünleri, ton balığı, somon balığı, mercimek, fasulye, yumurta akı, tavuk ve hindi eti, yağsız yoğurt gibi daha kaliteli protein kaynakları prostat sağlığını korur. İyi bir protein kaynağı olan soğuk deniz balıkları aynı zamanda vücut için gerekli omega yağ asitleri bakımından da zengindir.

Likopen: Domates ve domates ürünlerinde bulunan “likopen” prostat hastalıklarına karşı koruma sağlar. Johns Hopkins Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre domates, domates salçası, domates sosu, ketçap ve diğer domates ürünlerini daha çok tüketenlerin prostat kanserine yakalanma riskini azalttığı tespit edilmiştir.

1995 yılında yapılan Harvard Tıp Fakültesi’nde yapılan bir diğer çalışmada haftada 10 porsiyon domates tüketen erkeklerin prostat kanseri riskini %45 oranında azalttığı belirlenmiş.

Selenyum: Meyve, sebze, deniz ürünleri, yumurta, sarımsak gibi besinlerde bulunan selenyum düzeyi yüksek olan erkeklerde prostat kanseri riskinin %50 oranında azaldığı Johns Hopkins Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmanın sonucunda yer almıştır. Yaşla birlikte azalan selenyum miktarı selenyum içeren gıdaların tüketimi ile arttırılabilir.

Çinko: Hücre fonksiyonları için gerekli bir mineral olan çinkonun prostat hastalığı olanlar tarafından daha çok tüketilmesi gerekebilir.

Prostat kanserinin erken evrelerinde ve prostat kanserinden korunmak için çinko bakımından zengin olan kabuklu deniz hayvanları, süt, fındık ve baklagilleri tüketebilirsiniz.

Bitkisel Yağlar: Doymuş yağların prostat kanseri ile bağlantılı olduğu bilinmekle birlikte keten tohumu, ceviz yağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar hem prostatı korur hem de E, D ve K vitaminlerinin işlenmesine yardımcı olarak genel sağlığı geliştirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder