arasına yapıştırın. AdSense kodunuz ANNE BEBEK PORTALI: Bebek El ve Ayak Kalıp Yapımı

2 Aralık 2016 Cuma

Bebek El ve Ayak Kalıp Yapımı

Sevgili anne ve babalar...
Sizlere bu yazımızda varlığıyla hayatımıza anlam katan bebeklerimiz için, gelecekte güzel bir anı olacak el ve ayak kalıbı yapımını anlatacağız.Öncelikle bu işleme başlamadan gerekli malzemeleri temin etmemiz gerekiyor bunlar;

  • aljinat
  • heykel alçısı
  • su
  • mikser
  • plastik kap

Bu iki malzemeyi set olarak alabileceğiniz gibi ayrı olarakta satın alabilirsiniz. Setin dezavantajı aldığınız malzemenin ölçüleri sınırlı olmasından dolayı sadece bir kez kullanabiliyorsunuz. şöyle ki yaptığınız kalıp tutmazsa bir daha yapacak aljinatınız kalmayabiliyor.

Biz oğlumuz arasa yaptığımız ilk kalıpta set kullandık. kalıpta herhangi bir sıkıntı görünmüyordu. Fakat alçıyı döktüğümüzde kalıpta dolmayan yerler oluştu ve kalıbın parmak kısımlarından bir iki tanesi çıkmadı. tekrar yapmak istediğimizde ise elimizde yeterli aljinat yoktu. Bu yüzden aljinat ve alçıyı fazla fazla almanızı öneriyoruz.

Yapılışı:Aldığınız aljinatın iki su bardağı kadarını plastik bir kaba koyun. Oda sıcaklığındaki suyunuzu aljinatın üzerine dökün, burada önemli olan suyun kararı. karışımınız bulamaç kıvamına gelene kadar karıştırmayı sürdürün. karıştırmayı mutlak surette mikserle yapın. Çünkü aljinat çabuk donan bir malzeme olduğu için siz karışımı bitirmeden aljinatınız donabilir. Yaklaşık bir dakika kadar karıştırmaya devam edin. Karışımınızın rengi pembeye döndüğünde işlemi bırakın.



Daha sonra hazırladığınız karışımın içine bebeğinizin elini bileklerine kadar batırın. Bunu yaparken bebeğiniz biraz garipseyebilir ama endişelenmeyin bir süre sonra alışacaktır. Sadece elini karışımın içindeyken hareket ettirmemeye çalışın. yaklaşık 2 dakika sonra aljinat donacaktır. bunu dokunarak kontrol edebilirsiniz. Donan aljinatın içinden bebeğinizin elini yavaşça çıkartın. Donmuş aljinat plastik bir yapıdadır. o yüzden çıkartırken zorlanmazsınız.


İşlemi bitirdiğinizde kalıbınız resimdeki gibi döküme hazır hale gelmiş olacaktır. Tebrikler işin zor kısmını bitirdiniz. şimdi başka bir kapta heykel alçınızı hazırlayınız. yaklaşık bir buçuk su bardağı kadar alçıyı su ile cıvık bir kıvama gelene kadar karıştırınız. Karışımın cıvık olması sizin avantajınızadır. akışkanlığı iyi olan cıvık alçı kalıbın her kısmına ulaşarak tam dolmasını sağlayacaktır. hazırladığınız karışımı aljinata yavaş yavaş dökün. dökerken kalıbınızı tüm yönlere çevirerek alçının kalıbın her yerine ulaşmasını sağlayın. Bu kalıpta boş yer kalmamasını ve kalıbınızın eksik çıkmasını önleyecektir.



Yaklaşık yirmi dakika sonra döktüğünüz alçı donmuş ve çıkarmaya hazır olacak.Donmuş  Aljinat yumuşak ve plastik bir yapıda olmasından dolayı kolayca kopan bir malzemedir. aljinatı elinizle kopararak alçınızı içinden çıkarabilirsiniz. Bunu yaparken bıçak ya da sert bir cisim kullanmayın çünkü bu kalıbınıza zarar verebilir.




Hazırladığınız bu heykeli ister uzun yıllar kendiniz için saklayın, isterseniz bir doğum gününde çocuklarınıza hediye edin. Aynı işlemi ayak kalıbını içinde yapabilirsiniz. Şunu unutmayın kalıba alçıyı dökerken mutlaka tüm kısımları doldurduğunuza emin olun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder